Zapraszam do lektury artykułu uczennic kl. 3dt
Adrianny Ostrejko , Natalii Klimas , Magdaleny Ryń,
w którym przekonują, że tłuszcz jest potrzebny w zdrowej diecie.
Dlaczego warto jeść tłuszcze? Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią podstawowy składnik odżywczy dla organizmu człowieka. Pełnią one bardzo ważne funkcje w ustroju. Tłuszcze są one bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, pełniącym niesamowicie ważne funkcje w organizmie. Dlatego też stosowania przez długi czas diety wykluczającej wszystkie pokarmy, będące źródłem tłuszczu, mogą istotnie pogorszyć funkcjonowanie ustroju.
- Tłuszcze umożliwiają gromadzenie energii.
- Tłuszcze ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu.
- Tłuszcze stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu.
- Tłuszcze chronią przed nadmierną utratą ciepła.
- Tłuszcze decydują o sprawności układu krążenia.
- Tłuszcze wpływają na stan skóry i paznokci..
- Tłuszcze są nośnikami witamin A, D, E i K.
Tłuszcze których nie powinniśmy się bać.
Najbardziej wartościowymi tłuszczami , są tłuszcze nienasycone- wzmacniają odporność i wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dobre tłuszcze znajdziemy w:
-rybach morskich
-oliwie
-oleju rzepakowym
-orzechach
-masło
Te tłuszcze chronią nas przez różnymi chorobami . Im bardziej tłusta potrawa tym lepiej. Ale przy jedzeniu nawet tych dobrych tłuszczy trzeba uważać , bo niestety ale wszystkie są kaloryczne.
Jedz śmiało
Boczek, smalec. Boczek to potężna dawka energii – 47% jego wagi to tłuszcz. Wytopiony z boczku smalec świetnie nadaje się do długiego smażenia.
Jogurt. Jako że nie wszyscy trawią laktozę w mleku, szukaj dobrych tłuszczów mlecznych w jogurcie. Najwięcej jest w greckim.
Masło. Kupuj najlepiej takie, które ma 82% tłuszczu. Do smażenia używaj zaś masła klarowanego.
Jedz koniecznie
Łosoś. Atlantycki jest znacznie lepszy niż hodowlany. Może być smażony lub wędzony. Zawartość omega -3: 1,8 g/100 g.
Sardynki. Oprócz zdrowych tłuszczów sardynki zawierają też dużo białka – 22 g/100 g. Zawartość omega -3: 1,4 g/100 g.
Śledź. Najlepiej marynowany, bo ten w oleju ma przy okazji sporo kwasów omega-6. Zawartość omega -3: 1,2 g/100 g
Tłuszcze których powinniśmy unikać.
Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.
Tłuszcze trans występują w :
-mleku
-mięsie zwierząt przeżuwających
-wołowinie
-baraninie
Niezdrowe są tłuszcze trans, które powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury. Podgrzane molekuły oleju roślinnego wiążą się z cząsteczkami wodoru, w wyniku czego powstaje nowy związek - uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy.
Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze. W związku z tym występują one w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie w niektórych punktach gastronomicznych.
Adrianna Ostrejko , Natalia Klimas , Magdalena Ryń kl. 3dt
Źródła:
http://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-ktore-i-w-jakiej-ilosci-jesc,5810,4