Zespół Szkół Ekonomiczno-Administracyjnych

Czy potrzebne nam są tłuszcze?

Zapraszam do lektury artykułu uczennic kl. 3dt

Adrianny Ostrejko , Natalii Klimas , Magdaleny Ryń,

w którym przekonują, że tłuszcz jest potrzebny w zdrowej diecie.

Dlaczego warto jeść tłuszcze? Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią podstawowy składnik odżywczy dla organizmu człowieka. Pełnią one bardzo ważne funkcje w ustroju. Tłuszcze  są one bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, pełniącym niesamowicie ważne funkcje w organizmie. Dlatego też stosowania przez długi czas diety wykluczającej wszystkie pokarmy, będące źródłem tłuszczu, mogą istotnie pogorszyć funkcjonowanie ustroju.

- Tłuszcze umożliwiają gromadzenie energii.

- Tłuszcze ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu.

- Tłuszcze stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu.

- Tłuszcze chronią przed nadmierną utratą ciepła.

- Tłuszcze decydują o sprawności układu krążenia.

- Tłuszcze wpływają na stan skóry i paznokci..

- Tłuszcze są nośnikami witamin A, D, E i K.

Tłuszcze których nie powinniśmy się bać.

Najbardziej wartościowymi tłuszczami , są tłuszcze nienasycone- wzmacniają odporność i wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dobre tłuszcze znajdziemy w:

-rybach morskich

-oliwie

-oleju rzepakowym

-orzechach

-masło

Te tłuszcze chronią nas przez różnymi chorobami . Im bardziej tłusta potrawa tym lepiej. Ale przy jedzeniu nawet tych dobrych tłuszczy trzeba uważać , bo niestety ale wszystkie są kaloryczne.

Jedz śmiało

Boczek, smalec. Boczek to potężna dawka energii – 47% jego wagi to tłuszcz. Wytopiony z boczku smalec świetnie nadaje się do długiego smażenia.

Jogurt. Jako że nie wszyscy trawią laktozę w mleku, szukaj dobrych tłuszczów mlecznych w jogurcie. Najwięcej jest w greckim.

Masło. Kupuj najlepiej takie, które ma 82% tłuszczu. Do smażenia używaj zaś masła klarowanego.

Jedz koniecznie

Łosoś. Atlantycki jest znacznie lepszy niż hodowlany. Może być smażony lub wędzony. Zawartość omega -3: 1,8 g/100 g.

Sardynki. Oprócz zdrowych tłuszczów sardynki zawierają też dużo białka – 22 g/100 g. Zawartość omega -3: 1,4 g/100 g.

Śledź. Najlepiej marynowany, bo ten w oleju ma przy okazji sporo kwasów omega-6. Zawartość omega -3: 1,2 g/100 g

Tłuszcze których powinniśmy unikać.

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Tłuszcze trans występują w :

-mleku

-mięsie zwierząt przeżuwających

-wołowinie

-baraninie

Niezdrowe są tłuszcze trans, które powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury. Podgrzane molekuły oleju roślinnego wiążą się z cząsteczkami wodoru, w wyniku czego powstaje nowy związek - uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy.

Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze. W związku z tym występują one w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie w niektórych punktach gastronomicznych.

 

 Adrianna Ostrejko , Natalia Klimas , Magdalena Ryń kl. 3dt

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcze-trans-sa-niebezpieczne-gdzie-wystepuja-tluszcze-trans_37678.html

http://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-ktore-i-w-jakiej-ilosci-jesc,5810,4

http://cojesc.net/tluszcze/

 

 

Kontakt

e-mail: zsea@zse.wroc.pl