Zespół Szkół Ekonomiczno-Administracyjnych

Świadome jedzenie w 10 punktach

Zachęcamy do zapoznania się z ciekawym artykułem

p. Magdaleny Kubik

 

"Świadome jedzenie w 10 punktach"

 

Klubowicze :)

Świadome jedzenie w 10 punktach

Dzisiejszy świat oferuje ogromny wybór dóbr, mających nas uczynić szczęśliwymi konsumentami. Taka ilość możliwości sprawia, że - aby nie podejmować przypadkowych decyzji - potrzebujemy jasnych kryteriów wyboru. Od tego, co jemy, w ogromnej mierze zależy nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne. Na co należy zwrócić uwagę, by cieszyć się zdrowiem?

 

Co jeść?

  1. Wybieraj prawdziwe jedzenie, a nie jedzeniopodobne, wysoko przetworzone wytwory technologii spożywczej. Prawdziwe jedzenie w pewnym momencie umiera gnijąc, produkty przetworzone możesz przechowywać niemal nieskończenie długo.
  2. Unikaj produktów, w których cukier króluje na jednym z trzech pierwszych miejsc w składzie
  3. Unikaj produktów, nad których składem musisz się zatrzymać dłużej niż 5 sekund – im więcej składników, tym produkt jest bardziej przetworzony. Odrzucaj te produkty, których składników nie jesteś w stanie sobie wyobrazić – np. dioctan sodu, ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego…
  4. Unikaj produktów typu „light”, „niskotłuszczowy” i innych tego typu. Przyzwyczajeni do konsystencji i smaku pewnych produktów, tego samego szukamy w ich „odchudzonych” odpowiednikach; producenci uzyskują ten efekt dzięki różnego typu dodatkom do żywności oraz zwiększeniu zawartości węglowodanów – wszystko kosztem naszego zdrowia.
  5. Unikaj produktów udających coś czym nie są: np. margaryna (niby-masło) i słodziki (niby-cukier).
  6. Jedz głównie rośliny, najnowsze trendy dietetyczne wykazują wyższość diety wegetariańskiej nad innymi. Traktuj więc mięso raczej jako dodatek, nie podstawę codziennej diety.
  7. Jedz produkty sezonowe – kiedy osiągną dojrzałość, ich walory odżywcze są na najwyższym poziomie.
  8. Jedz produkty pełnoziarniste (np. mąki razowe zamiast “białych”), nierafinowane (np. oliwy i oleje).
  9. Jadaj jak najczęściej produkty, których pochodzenie jest ci znane. Targ, rynek, to miejsca, gdzie możesz porozmawiać z producentem, będącym jednocześnie sprzedawcą.
  10. Jadaj produkty wysokiej jakości. Zwracaj uwagę na to, czy cena jest proporcjonalna do jakości produktu.

Jak jeść?

  1. Pozwól sobie na uczucie niedosytu. Jedz częściej, za to mniejsze porcje.
  2. Jedz, gdy poczujesz głód – nie wtedy, gdy się nudzisz.
  3. Jedz powoli, by wiedzieć, kiedy przestać – sygnał z żołądka do ośrodka sytości w mózgu nie dociera w takim tempie, w jakim zdarza nam się pochłonąć dokładkę.
  4. Celebruj jedzenie. Jedz wspólnie z rodziną najczęściej jak to możliwe.
  5. Myśl o tym, co jesz. Rozsądne wybory to postawa zdrowego odżywiania się – ale raz na jakiś czas pozwól sobie na małe grzeszki.

źródło: http://dziecisawazne.pl/swiadome-jedzenie-w-10-punktach/

Kontakt

e-mail: zsea@zse.wroc.pl