Zespół Szkół Ekonomiczno-Administracyjnych

24 października Światowym Dniem Walki z Otyłością - śniadanie Pauliny

TORTILLA Z SOSEM CZOSNKOWYM NA BAZIE JOGURTU NATURALNEGO, Z SAŁATA LODOWA, WĘDLINĄ, SEREM ŻÓŁTYM, Z PAPRYKĄ I KISZONYM OGÓRKIEM Z DODATKIEM POMIDORKÓW DAKTYLOWYCH. ŚWIETNE, ZDROWE I SZYBKIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY.

 

MOJE ULUBIONE ŚNIADANIE - Paulina Bekas 4bt

Składniki:

- opakowanie placków tortilli;
- zielone pesto;
- sałata lodowa;

- wędlina (najlepiej drobiowa);

- ser żółty;

- czerwona papryka;

- kiszone ogórki;

- kilka ząbków czosnku;

- jogurt naturalny;

- majonez;

- cytryna;

- sól i pieprz.

Dodatkowo pomidorki daktylowe.

Sposób przygotowania:

1) Placki tortilli smarujemy pesto.

2) Na posmarowane placki układamy liście sałaty.

3) Na wierzch układamy plastry szynki i sera.

4) Paprykę kroimy w paseczki i układany na środku placka.

5) Ogórki kroimy wzdłuż "na cztery" i układamy przy papryce.

6) Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy sok z połowy cytryny, małe opakowanie jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Sól i pieprz do smaku. Mieszamy i polewamy przygotowanego wcześniej placka.

7) Na koniec tortille zwijamy w roladę.
Potrawa gotowa, smacznego ☺

 

Kontakt

e-mail: zsea@zse.wroc.pl