24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zalicza otyłość do chorób cywilizacyjnych oraz podkreśla rolę epidemii. 24 października obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością.
Problem otyłości dotyka coraz większą liczbę osób na świecie. W ostatnich latach również w Polsce poświęca się coraz większą uwagę temu zagadnieniu jako problemowi społecznemu i zdrowotnemu.
Obecnie pomimo mody na bycie fit i promocji zdrowia, otyłych mamy coraz więcej. Problem dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci i młodzieży.
Warto zrobić rachunek sumienia codziennych wyborów żywieniowych, patrząc przez pryzmat profilaktyki i prewencji nadwagi i otyłości.
W czasie pandemii COVID 19 i wynikających z tego licznych obostrzeń nie powinniśmy zapominać, by dbać o zdrowie w szerszym kontekście. O co możemy zadbać sami? Regularna aktywność fizyczna, sen i wypoczynek, dobre odżywianie to filary zdrowia, odporności i dobrego samopoczucia. Gorąco zachęcam do troszczenia się o zdrowie, bo to świetna inwestycja na przyszłość.
Dzisiaj chciałam skupić się na jednym aspekcie zdrowego odżywiania. Na śniadaniu.
Często słyszę od uczniów, jak bardzo niedoceniana jest jego rola, a przecież to najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nie tylko energię do nauki i pracy, ale również spełnia ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Dobre śniadanie zjedzone w domu przed wyjściem do szkoły, drugie śniadanie czy lunchbox zabrane ze sobą do szkoły sprzyjają racjonalnym wyborom żywieniowym. Jeśli twoje śniadanie będzie smaczne, sycące i pełne składników, których potrzebujesz w ciągu dnia, to nie będziesz sięgać po przypadkowe, często niezdrowe przekąski i słodycze.
w kolejnych artykułach prezentuję propozycje ulubionych śniadań zaprezentowane przez naszych uczniów.
Zapraszam do lektury.
Beata Kownacka